Voordelen

Benieuwd naar de voordelen van onze innovatieve warmtepompen? Op deze pagina hebben we de voordelen voor u op een rijtje gezet.

Hogere warmte opbrengst

De warmtepompen die momenteel op de markt te koop zijn, verwarmen het aanvoerwater tot circa 55-60 graden Celsius en worden daarom toegepast in ‘lage temperatuur’ of ‘lage enthalpie’ verwarmingssystemen in goed geïsoleerde huizen en gebouwen.

De TINA-warmtepompen verwarmen tot boven 80 graden Celsius (zonder gas bijstook!) en kunnen traditionele gasverwarmingssystemen, zoals CV ketels, vervangen zonder ingrijpende aanpassingen.  CV ketels worden in de overgrote meerderheid van stedelijke gebouwen gebruikt. Voor de TINA-oplossing hoeft dus het bestaande radiatorsysteem niet te worden vervangen door laag temperatuur verwarmingssystemen zoals vloer of muur verwarming.

De hogere verwarming opbrengst is mogelijk gemaakt door de toepassing van een nieuw ontwikkeld koudemiddel, iso-butaan (R600 en R600a), waardoor hogere temperaturen bereikt kunnen worden zonder aan effectiviteit in te boeten (bij 80 °C is COP hoger dan 3). Dit is uitermate belangrijk in vergelijking met bijvoorbeeld lucht-warmtepompen. Wanneer het buiten koud is wordt de effectiviteit van deze luchtwarmte pompen een stuk minder (COP minder dan 2) wat een veel hogere stroomrekening oplevert. En onze warmtepompen leveren rechtstreeks heet douchewater.

Duurzaamheid

Het koudemiddel heeft ook een bijzonder lage Global Warming Potential (GWP) van 4, wat goed is om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De meeste traditionele warmtepompen gebruiken koelvloeistoffen op basis van (nare) fluoriden met GWP waardes van 1300-4000.

Er is veel ontwikkeltijd gaan zitten in de toepassing van deze duurzame koelvloeistof, en de ontwikkelde warmtepompen zijn een combinatie van Italiaanse creativiteit en vakkundigheid. Duurzaamheid staat voorop en daarom zijn alleen de allerbeste materialen gebruikt voor onze warmtepompen gecombineerd met een uiterst solide afwerking van industriële kwaliteit. Zo zijn alle naden gelast (geen flens verbindingen), en elk apparaat  wordt uitgebreid getest voordat het de fabriek verlaat. 

Efficiëntie

Een ander voordeel is dat onze warmtepompen lagere drukken gebruiken bij de compressor. Hierdoor is er veel minder kans op lekkage, zijn de compressoren robuuster en wordt er minder stroom verbruikt dan bij gangbare warmtepompen die hoge temperaturen kunnen leveren.

En tot slot heeft het koelmiddel R600 een hogere condensatie enthalpie (b.v. bij 80 0C is die rond de 300 kj/kg versus 150 kj/kg voor gewone koelmiddelen) waardoor een hogere efficiency en COP wordt bereikt bij deze hogere temperaturen.

Comfort

Alle TINA warmtepompen kunnen worden uitgevoerd met een koelinstallatie waardoor de pompen in de zomer als airconditioning kunnen worden gebruikt. De warmtepompen heten dan ReTINA. De koeling vergroot het wooncomfort in onze alsmaar warmer wordende zomers tegen zeer lage kosten.